un pas endavant o una dècada endarrere?, por Maria Salamero

Equipo
By Equipo
5 Min Read

La COP28, celebrada ara fa poc més de dos mesos a Dubai, ha assolit una fita històrica en posar sobre la taula el principi de la fi de l’era dels combustibles fòssils, els principals generadors d’emissions contaminants arreu del món, establint l’ambiciosa fita de liquidar-los i aconseguir les zero emissions netes de cara al 2050. Aquest ha estat un dels grans titulars de l’esdeveniment, però n’hi ha d’altres de també molt significatius.

La fi dels combustibles fòssils és l’eix central establert per la COP28

Enginyers Industrials de Catalunya resumeix en cinc punts les claus d’aquesta cimera. Tal com hem comentat anteriorment, el principi de la fi dels combustibles fòssils és sens dubte el gran destacat de la jornada, junt amb la lluita per mantenir l’augment de la temperatura mitjana global per sota dels 1,5 °C. D’altra banda, també es va posar el focus en els principals elements de la crisi climàtica, el petroli, el gas i el carbó, i es va acordar la reducció d’aquest últim i per establir objectius per reduir les altres emissions.

Paral·lelament, en la COP de Dubai, es va ratificar l’acord per triplicar la capacitat d’energies renovables i duplicar l’eficiència energètica pel 2030 i es van comprometre més fons econòmics pel desenvolupament de tècniques CCS (captura i emmagatzematge de carboni), reconeixent-ho com una aposta per aconseguir l’objectiu en emissions. Sense oblidar que es van establir compensacions pels danys i pèrdues produïdes en els sectors de l’agricultura, l’alimentació i la salut.

La dècada d’acció, que abraça des del 2020 fins al pròxim 2030, s’està convertint, en molts dels casos, en la de la planificació

Aquests van ser els aspectes destacats de la cimera, però moltes vegades les promeses deixen de tenir valor si no es compleixen. Malgrat que aquesta COP 28 va suposar un punt d’inflexió crucial en la lluita contra el canvi climàtic, el rerefons d’aquestes propostes és la preocupació de quan s’executaran. Des de fa temps, la implementació d’aquestes mesures ja és una urgència per salvar al nostre planeta i el ritme d’execució, dels últims anys, està sent molt lent en comparació amb el que hauria de ser. La realitat és que la dècada d’acció, que abraça des del 2020 fins al pròxim 2030, s’està convertint, en molts dels casos, en la de la planificació. Si volem contrarestar el canvi climàtic, ja fa temps que estem perdent el temps.

Altrament, la COP28 també va suposar un toc d’atenció cap al nostre país. És important que passem de la planificació a l’acció com més aviat millor, i és fonamental que els governs es comprometin a implementar les mesures correctes, i sobretot efectives, per tal d’abordar els punts més actuals i determinants. Estem parlant d’accelerar la transició energètica, d’afrontar les emissions difícils d’abatre i de posar fil a l’agulla per adaptar-nos a la nova realitat climàtica per garantir, per exemple, l’accés a l’aigua per a tothom. Si ja estem perdent una dècada, no ens podem permetre el luxe de perdre’n una altra.

Catalunya disposa de les eines i el coneixement per treballar cap a un model energètic més sostenible i respectuós

Catalunya té la capacitat i està preparada per a liderar aquest canvi. Des d’Enginyers Industrials de Catalunya, estem compresos a treballar en la direcció plantejada per la COP28, estretament amb els governs i amb la societat. La unió sempre fa la força, i aquest cas no és una excepció. Disposem de les eines i dels coneixements per treballar, amb valentia i determinació, en una transició cap a un model energètic més sostenible i respectuós amb el medi ambient.

En definitiva, la COP28 ens va mostrar, una vegada més, quin és el camí a seguir i la magnitud del moment. Ara ha arribat l’hora d’assegurar que totes les mesures i pràctiques que executarem siguin eficaces i estiguin a l’altura de les circumstàncies. Des d’Enginyers Industrials, juntament amb les comissions de Canvi Climàtic i Energia Circular, Energia i Indústria Química, estem disposats a col•laborar en la mesura del possible per cuidar i defensar el nostre planeta. Perquè ja fem tard. 

Share This Article
Leave a comment

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *